lauantai 2. heinäkuuta 2016

L. M. Montgomery: Annan jäähyväiset


Sattumalta kirjastosta käteeni osunut kirja, ja olihan se lainattava. Aikoinaan on kuitenkin Annat ja Runotytöt tullut luettua, vaikka kirjailijan myöhemmin suomennettuja teoksia en olekaan lukenut. Pitkälti tämä kirja tuntui siltä kuin olisi tavannut vanhan ystävänsä vuosien jälkeen. Yhä samanlainen ja kuitenkin erilainen. 
Varsinaisesti tässä ei juurikaan kerrota Annasta ja Annan perheestä. He ovat enemmän sivuosassa. Jos kirjasta joku päähenkilö pitää nimetä, se on ehdottomasti Susan Baker, Blythejen taloudenhoitaja, joka mainitaan kyllä jokaisessa novellissa. Kirja on tosiaan novellikokoelma, jossa kerrotaan erilaisista Glen st. Maryn ja lähiseudun asukkaista. Novellien välissä on Annan jaAnnan pojan Walterin kirjoittamia runoja ja runojen jälkeen Blythen perheenjäsenten ajatuksia ja kommentteja. 
Vaikka novellit eivät Blyrheistä kerrokaan, tohtori Blythe ja tohtorinna ja heidän lapsensa mainitaan kyllä. Tällä tavalla perheestä saa aivan uuden kuvan, toisinaan ihailevan, toisinaan katkeran ja kateellisen. 
Runoihin en juurikaan jaksanut tällä lukukerralla paneutua, mutta luulen että palaan tähän uudestaan. Nyt tekisi mieli lukea kaikki Annat uudestaan (miksei Runotytötkin) ja etenkin myöhemmin kirjoitetut Annan perhe ja Anna opettajana, jotka nekin on suomennettu vasta 2000-luvulla. Toisaalta olisi mielenkiintoista lukea myös myöhemmin suomennettua tuotantoa.  Annan kaksi ensimmäistä osaa löytyisi kyllä puhelimesta e-kirjoinakin, hmm...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti