keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Irmelin Sandman Lilius: Kuningas Tulle



Pitihän tämäkin sitten lukea, kun olen nyt muutenkin lukenut Irmelin Sandman Liliuksen tuotantoa. Kuningas Tulle kertoo Tulavallin kaupungin perustajasta kuninkaan poika Tullesta. Tullen vanhemmat velipuolet ajavat nuoren Tullen pois isänsä kodista ja Tulle pyytää mukaansa äidin perintönään 12 vuohta. Vuohineen Tulle suuntaa metsään, jonne hän perustaa valtakuntansa, josta pikkuhiljaa kasvaa vauras ja hyvin voiva. Tullen velipuolet käyvät sotaa keskenään ja Tullen valtakunta ottaa vastaan sieltä paenneita ihmisiä.
Lopulta toinen Tullen veljistäkin löytää tiensä Tuntulaan. Hän yrittää väkivalloin anastaa Tullen valtakunnan ja kieroin konstein lopulta puhuu Tullen mukaansa sotaretkelle vanhinta veljeään vastaan.
Kirja on kiehtova ja yksinkertaisuudessaan kaunis. Irmelin Sandman Lilius olisi tosiaan pystynyt luomaan Tolkieninkin veroisia fantasiamaailmoita, mutta jotenkin hänen pelkistetty tyylinsä vaikuttaa lukijan. Teokset ovat kuitenkin liian ohuita ollakseen eeppisiä ja siksi ne ovat melkoisen unohdettua lasten ja nuorten fantasiaa. Minä kuitenkin pidän näistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti