keskiviikko 31. elokuuta 2016

Steampunk! Höyryä ja Helvetinkoneita; Steampunk! Silintereitä ja Siipirattaita


Itse otin kokeeksi lukuun kaksi novellikokoelmaa [b]Steampunk Höyryä ja helvetinkoneita[/b] ja [b]Steampunk Silintereitä ja siipirattaita[/b]. Näitä on ilmestynyt kolmaskin Steampunk Koneita ja korsetteja, mutta sitä ei valitettavasti ollut meidän kirjastossa saatavilla. Novellikokoelmat on koottu kokonaan kotimaisilta kirjoittajilta, mutta antavat kattavan kuvan höyrypunkista. 

Itse odotan höyrypunkilta Sherlock Holmesmaista tunnelmaa ja ehkä hivenen samantapaista kirjoitustyyliäkin yhdistettynä Wild Wild West tyyliseen toimintaan ja The League of Extraordinary Gentlementin tyyliin. Novellit olivat eritasoisia, mutta mikään ei oikein vastannut odotuksia. Toki aina useamman kirjoittajan kokoelmista jokainen löytää ne suosikkinsa. Monista novelleista pidin, nimenä kyllä jäi mieleen vain ennestään tuttu Magdalena Hai, mutta osassa tuntui, että tarina ei ollut pääosassa vaan kummalliset keksinnöt. Ikään kuin kyseessä olisi erittäin teknologia painotteinen scifi, jossa jokainen teknologinen uudistus selitetään lukijan ihmeteltäväksi yksityiskohtaisesti. Minä en erikoisemmin välitä siitä scifin alalajista, joten ei ole ihmekään ettei vastaava tyylilaji aukea höyrypunkissakaan. Monessa mielestäni tarina, taikuus ja teknologia ei sulautunut yhteen kuten esimerkiksi Philip Pullmanin Universumien tomussa, jossa Lyran maailma vain on, eikä sitä selitetä juuri sen kummemmin. 

En ehkä vielä voi itseäni steampunkin faniksi sanoa, mutta ei kokoelmat kuitenkaan kylmäksi jättänyt. Novellit kun eivät muutenkaan ole minun juttuni. Jostain syystä keskittymiskykyni ei oikein riitä novelleiden lukemiseen. Pitääkin nyt yrittää löytää genren kirjoja luettavaksi. Näitä novellikokoelmia suosittelen kyllä kaikille genrestä kiinnostuneille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti